Снимка БулфотоМинистърът на финансите направи интересно разкритие за новия шеф на

...
Снимка БулфотоМинистърът на финансите направи интересно разкритие за новия шеф на
Коментари Харесай

Асен Василев: Шефът на НАП Румен Спецов е бил доверено лице на западните служби, с него е работел и Европол

Снимка Булфото

Министърът на финансите направи забавно разкритие за новия началник на Национална агенция за приходите, който бе обект на разпалени коментари, откакто служебният кабинет стартира работа. 

„ Има голяма централизация на компании, които получават огромен държавен запас... Има големи касови наличия по компаниите, става дума за сериозен запас, по който най-вероятно се е случвала корупцията и пазаруването на изборите. Има фирми, финансирани от Българската банка за развиване, които са в листата с длъжници на Национална агенция за приходите. Задълженията са в размер на над 20 млн. лв. “.   Това заяви Асен Василев в първото си изявление като длъжностен министър на финансите. Той увери, че до юли няма да се наложи изтегляне на нов дълг и че фискално страната ни стои добре. 

По думите му в Националната организация по приходите има редовно безучастие:  

10 милиарда лв. са отписани, няма какво да се направи за тях . Това е огромен проблем. По-интересни са другите 10 милиарда лв. - просрочени отговорности с незадоволително поръчителство. За тях можем да създадем нещо. Там евентуално има длъжници от вида компании с източване, мъчно събираеми, само че има и компании, които и през днешния ден работят и получават бюджетни средства “. 

Пред БНР Василев уточни, че от Национална агенция за приходите се работи върху обзор на компании, които получават огромен държавен запас:  

„ Там също има огромна централизация. Миналата година 13-14 компании са получили над 3 милиарда лв..  Тази година - към април, имаме четири компании, които са получили 1,5 милиарда лв.. Тези компании се гледат като рискови . Започват инспекции. Когато имаш подобен огромен ползвател на публичен запас, би трябвало да направиш добър надзор по веригата “. 

Асен Василев съобщи, че се прави разбор и на касовите наличия по компаниите:  

„ По предварителна информация има големи касови наличности - това са пари, които компанията не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди... Ако е правилно пазаруването на гласове, евентуално това са парите за корупционен и мрачен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези компании е къде са “. 

Финансовият министър обясни за какво е назначил Румен Спецов за шеф на Национална агенция за приходите: 

На въпрос за какво е назначил Румен Спецов за началник на Национална агенция за приходите, откакто той от години не живее в България, а в Дубай, Асен Василев обяви, че от дълго време го познава. Освен това Спецов бил доверено лице на западните служби, с него работел и Европол във времето, в което той се занимавал с попречване на данъчни измами, написа Novini.bg.

Министерството работи в посока на преориентиране на ограниченията към това да се помогне на бизнесите да преодолеят неналичието на средства, да се завърти още веднъж колелото и те по-бързо да стартират да генерират доходи:  

„ Идеята е да се помогне на бизнесите да стартират да работят, а не да им се заплаща за това, че не работят. Това би трябвало да стане гладко и деликатно, с цел да не се сътвори разтърсване в стопанската система... Трябва да имаме и подготвеност, ако още веднъж се тръгне към затваряне. Работим по залагане на такава подготвеност “. 

Министър Асен Василев посочи, че засега приходите в бюджета се движат по проект, само че има закъснение в акцизите на цигарите и на горивата: 

„ Имам увещание, че това ще се навакса. Заради многото преструктурирания имаше доста изключителни разноски и те изядоха огромна част от буферите. Юни няма да се наложи изтегляне на нов дълг, евентуално и през юли няма да се наложи. Основните усложнения са в това, че няма доста благоприятни условия за преструктуриране на разноските... Фискално стоим устойчиво “. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР